Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kempen2030 : “Water sparen voor later”

overstroming  foto rr

De waterbom in Spanje maakt het nogmaals duidelijk: we moeten anders omgaan met water. Langere periodes van regen wisselen elkaar meer en meer af met langere periodes van droogte. Die natte periodes moeten we benutten om zoveel mogelijk water ‘te sparen’ om droge periodes te overbruggen.

 

Professor Jan Staes: “Overstromingen door hevige regen zullen toenemen in frequentie en omvang. Dergelijke hoeveelheden neerslag overschrijden de infiltratiecapaciteit van vele bodems. We moeten grondig nadenken over hoe we van onze steden en landschappen opnieuw een ‘spons’ kunnen maken.”

De Kempen kan je gerust de waterschuur van Vlaanderen noemen. We hebben een heel waardevolle voorraad grondwater. Deze voorraad wordt veel gebruikt, onder andere voor drinkwaterproductie. Tegelijkertijd kunnen we door onze Kempense zandgrond het water makkelijk in de grond laten sijpelen. Zo bouwen we als het ware een reserve of ‘spaarrekening’ op voor de volgende (droge) zomer.

Maar hoe doe je dat, water sparen? En wat kunnen we zelf doen? Jan Staes geeft inzicht in dit thema én concrete tips om zelf mee aan de slag te gaan - digitale inspiratiesessie op donderdag 7 november om 19.30 uur

Deelnemen is gratis. Inschrijven kan via https://www.kempen2030.be/inspiratiesessie. Na inschrijving ontvang je een deelnamelink.

 

Over Jan

Professor Jan Staes is verbonden aan de onderzoeksgroep ECOSPHERE en het Instituut voor Milieu en Duurzame Ontwikkeling. Hij maakt ook deel uit van het Global Change Ecology Centre of Excellence aan de Universiteit Antwerpen.

Jan Staes leidt het onderzoeksteam Ecosystem Services binnen de onderzoeksgroep ECOSPHERE.

Vlaanderen slimmer laten omgaan met water is zijn missie. Als spreker en in de media houdt hij een warm pleidooi om sneller en meer gericht te ontharden. 

Over Klimaatmakers

De inspiratiesessie kadert binnen het project ‘Klimaatmakers’. Klimaatmakers zijn burgers die zelf klimaatacties in eigen buurt opstarten. Denk bijvoorbeeld aan de opstart van een autodeelgroep, het vergroenen van een straat of energie delen met buren. Het project wordt opgestart in 14 Kempense gemeenten. Klimaatmakers krijgt financiële steun via het Vlaams programma ‘gemeente zonder gemeentehuis’. Kijk voor meer info op www.kempen2030.be/klimaatmakers.

overstroming  foto rr

Deel dit artikel